Omlet jeszcze nigdy nie był tak puszysty. Wypróbuj patent, który polecił mi zaprzyjaźniony kucharz

Dodano:
Omlet na talerzu Źródło: Freepik
Na pyszne śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek, idealnie sprawdza się omlet. Zobacz, co do niego dodać, żeby wyszedł obłędnie puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. 

Choć zrobienie omleta nie jest skomplikowane i tak naprawdę poradzi sobie z tym nawet kuchenny debiutant, to okazuje się, że nie zawsze wychodzi on dokładnie taki, jak powinien. Czasami jest zbyt płaski, zbity, a dodatkowo mało apetyczny. Żeby był jednak obłędnie puszysty, wystarczy skorzystać z prostego patentu. Zdradził mi go znajomy kucharz i teraz moimi omletami zajada się cała rodzina. Taki omlet zasmakuje każdemu, a do tego potrawa ta nie znudzi się zbyt szybko, bo doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Patent na cudownie puszysty omlet

Omlet smakuje najlepiej, gdy jest lekki, puszysty i delikatny jak chmurka. Jego miękka, napowietrzona struktura sprawia, że dosłownie rozpływa się wtedy w ustach. To właśnie przez jego puszystość każdy kęs jest naprawdę ogromną przyjemnością. Żeby omlet taki właśnie wyszedł, wystarczy, że dodasz do niego jeden, tani składnik, który większość osób ma w swojej kuchni. Chodzi o proszek do pieczenia. Nie trzeba sypać go dużo – zaledwie pół płaskiej łyżeczki tego produktu będzie wystarczające na jeden omlet z dwóch jajek. Dzięki niemu masa jajeczna zyska lekką, napowietrzoną strukturę, a omlet po usmażeniu będzie wyższy i bardziej miękki.

Inne triki na pyszny omlet

Aby omlet smakował naprawdę wybitnie, warto zadbać nie tylko o jego puszystość, ale także o odpowiednie dodatki. Jeśli lubisz wersję wytrawną, sięgnij po ser, szynkę, zioła czy lekko podsmażone warzywa. Doskonal smakuje na przykład ze szpinakiem, rukolą, cebulą, cukinią czy papryką, a także pomidorami. Natomiast dla fanów słodkich śniadań lub kolacji idealnie sprawdzą się owoce, miód czy odrobina cynamonu.

To jednak nie wszystko. Pamiętaj też o tym, że jajka należy wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć je na małym ogniu. Jeśli masz ochotę na nieco „kuchennych eksperymentów”, to koniecznie spróbuj zrobić dietetyczny omlet – wystarczy, że dorzucisz jeden składnik, a łatwiej będzie sobie poradzić z nadprogramowymi kilogramami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...